Општина Пехчево https://pehcevo.gov.mk Општина препознатлива за сите Wed, 12 May 2021 07:39:21 +0000 mk-MK hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.5 Општина Пехчево ќе постави видео надзор на локалитетот Барски-еко систем „Езерце“ https://pehcevo.gov.mk/opshtina-pehchevo-ke-postavi-video-nadzor-na-lokalitetot-barski-eko-sistem-ezertse/ https://pehcevo.gov.mk/opshtina-pehchevo-ke-postavi-video-nadzor-na-lokalitetot-barski-eko-sistem-ezertse/#respond Wed, 12 May 2021 06:51:20 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7113 Почитувани граѓани, Ве известуваме дека на локацијата Барски еко – систем „Езерце“ , Општина Пехчево ќе постави видео надзор, со цел да се спречи понатамошно уништување на околниот простор и урбаната опрема во локалитетот. Согласно член 90 став 1 алинеја 2 од Законот за заштита на личните податоци ( Сл. весник на РСМ бр. 42/20), […]

The post Општина Пехчево ќе постави видео надзор на локалитетот Барски-еко систем „Езерце“ appeared first on Општина Пехчево.

]]>
Почитувани граѓани,

Ве известуваме дека на локацијата Барски еко – систем „Езерце“ , Општина Пехчево ќе постави видео надзор, со цел да се спречи понатамошно уништување на околниот простор и урбаната опрема во локалитетот.

Согласно член 90 став 1 алинеја 2 од Законот за заштита на личните податоци ( Сл. весник на РСМ бр. 42/20), видео назорот на посочената локација на територијата на Општина Пехчево се поставува заради заштита на сопственоста ( заштита на имотот и добрата во општа употреба), односно заради 24 часовна заштита од кражби, вандализам, уништување или друга форма на загрозување на имотот и добрата, заштита од фрлање на ѓубре и заштита на животната средина околу предметната локација. Сево ова истовремено ќе влијае и за подобрување на безбедноста и здравјето на жителите на Општина Пехчево и посетителите од други места.

Притоа земена е во предвид и надлежноста на Градоначалникот да обезбеди правилно и законско користење, одржување и заштита на сопственоста на Општината, во согласност со член 50 став 1 точка 15 од Законот за локална самоуправа ( Сл. весник на РМ бр.5/02)

Со видео надзорот ќе се заштити оградата на локацијата, детското игралиште ( нишалки, клацкалки, куќички за игра, вртелешка), дрвените летниковци со дрвените маси, дрвените клупи, корпите за отпадоци, влезната платформа поплочена со природен камен, дрвената платформа за набљудување, едукативните табли, канделабрите со штедливи сијалици, но и целата површина која е хортикултурно уредена со растенија и дрвца, а и животната средина околу горенаведената локација.

Преку системот за вршење на видео надзор на посочената локација ќе се снимаат само оние субјекти на лични податоци ( малолетни и полнолетни ) лица, кои повремено и случајно влегуваат во фокусот на камерите.

Со почит,

    Општина Пехчево

      Градоначалник

Драган Тренчовски с.р.

The post Општина Пехчево ќе постави видео надзор на локалитетот Барски-еко систем „Езерце“ appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/opshtina-pehchevo-ke-postavi-video-nadzor-na-lokalitetot-barski-eko-sistem-ezertse/feed/ 0
Општина Пехчево ќе гради улици во с.Црник преку Проектот за подобрување на општинските услуги – МСИП https://pehcevo.gov.mk/opshtina-pehchevo-ke-gradi-ulitsi-vo-s-tsrnik-preku-proektot-za-podobruvane-na-opshtinskite-uslugi-msip/ https://pehcevo.gov.mk/opshtina-pehchevo-ke-gradi-ulitsi-vo-s-tsrnik-preku-proektot-za-podobruvane-na-opshtinskite-uslugi-msip/#respond Mon, 03 May 2021 07:36:02 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7117 Преку Проектот за подобрување на општинските услуги – МСИП, којшто го спроведува Министерството за финансии со поддршка на Светска банка, на девет општини, меѓу кои и Општина Пехчево и се доделени финасиски средства за капитални проекти. Како резултат на претходно успешно спроведени подпроекти преку Проектот за подобрување на општинските услуги, Пехчево има добиено 1,6 милиони […]

The post Општина Пехчево ќе гради улици во с.Црник преку Проектот за подобрување на општинските услуги – МСИП appeared first on Општина Пехчево.

]]>
Преку Проектот за подобрување на општинските услуги – МСИП, којшто го спроведува Министерството за финансии со поддршка на Светска банка, на девет општини, меѓу кои и Општина Пехчево и се доделени финасиски средства за капитални проекти.
Како резултат на претходно успешно спроведени подпроекти преку Проектот за подобрување на општинските услуги, Пехчево има добиено 1,6 милиони денари за изградба на локални улици во с. Црник.
Градоначалникот Драган Тренчовски истакува дека со ова локалната самоуправа ја потврдува грижата за добрите инфраструктурни услови во градот и селата.
– Реализирањето на проектот за изградба на улици во с.Црник ќе биде од огромно значење за самите жители кои одамна имаат потреба од подобра патна инфраструктура. Со овој проект ќе бидат уредени и реконструирани повеќе селските улици од централниот дел и периферијата на с.Црник кои навистина беа во исклучително лоша состојба и го отежнуваа сообраќајот и движењето на жителите. Со ова ја потврдуваме грижата за добрите инфраструктурни услови во градот и селата која континуирано ја покажува локалната самоуправа во општина Пехчево – вели градоначалникот Тренчовски.
Инаку, на девет општини од земјава и се доделени 206,6 милиони денари или 3,4 милиони евра преку Проектот за подобрување на општинските услуги – МСИП, која што го спроведува Министерството за финансии со поддршка на Светска банка.

The post Општина Пехчево ќе гради улици во с.Црник преку Проектот за подобрување на општинските услуги – МСИП appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/opshtina-pehchevo-ke-gradi-ulitsi-vo-s-tsrnik-preku-proektot-za-podobruvane-na-opshtinskite-uslugi-msip/feed/ 0
Соопштение за поставување на видео надзор на локалитетот Барски еко – систем „Езерце“ https://pehcevo.gov.mk/soopshtenie-za-postavuvane-na-video-nadzor-na-lokalitetot-barski-eko-sistem-ezertse/ https://pehcevo.gov.mk/soopshtenie-za-postavuvane-na-video-nadzor-na-lokalitetot-barski-eko-sistem-ezertse/#respond Tue, 27 Apr 2021 07:02:53 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7115 Општина Пехчево, ги информира граѓаните дека согласно важечката законска регулатива е во постапка да постави видео надзор на локалитетот Барски еко – систем „Езерце“. Видео надзорот ќе се поставува исклучиво во функција за заштита на зелени површини, за заштита на урбаната опрема, заштита на пешачки патеки, заштита од диви депонии, односно да се зачува јавното […]

The post Соопштение за поставување на видео надзор на локалитетот Барски еко – систем „Езерце“ appeared first on Општина Пехчево.

]]>
Општина Пехчево, ги информира граѓаните дека согласно важечката законска регулатива е во постапка да постави видео надзор на локалитетот Барски еко – систем „Езерце“.
Видео надзорот ќе се поставува исклучиво во функција за заштита на зелени површини, за заштита на урбаната опрема, заштита на пешачки патеки, заштита од диви депонии, односно да се зачува јавното добро ставено во функција на граѓаните и купено со парите на граѓаните, како и да бидат минато сликите од уништена урбана опрема.
Овој систем ќе функционира во согласност со законите.
Во таа насока, од денес на општинската веб-страница, www.pehcevo.gov.mk, е активна јавна анкета на која граѓаните можат да дадат свое мислење, дали се ЗА или ПРОТИВ поставување видонадзор на споменатата локација.
Анкетата ќе помогне за да се слушне мислењето на граѓаните со цел да продолжи постапката за поставување видео надзор на локалитетот „Езерце“, кој е честа мета на несовесни граѓани.

The post Соопштение за поставување на видео надзор на локалитетот Барски еко – систем „Езерце“ appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/soopshtenie-za-postavuvane-na-video-nadzor-na-lokalitetot-barski-eko-sistem-ezertse/feed/ 0
Општина Пехчево доби ново возило за собирање на отпад https://pehcevo.gov.mk/opshtina-pehchevo-dobi-novo-vozilo-za-sobirane-na-otpad/ https://pehcevo.gov.mk/opshtina-pehchevo-dobi-novo-vozilo-za-sobirane-na-otpad/#respond Tue, 13 Apr 2021 12:11:08 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7104 ЈКП.„Комуналец„ – Пехчево, по повеќе години го обнови возниот парк со камион за собирање отпад. Преку проектот за изградбата на регионална депонија, финансиран од страна на фондовите на ЕУ, за ова претпријатие Општина Пехчево обезбеди ново возило за собирање смет, кое ќе биде наменето за подобрување на јавната чистота во градот. Градоначалникот на Општина Пехчево, […]

The post Општина Пехчево доби ново возило за собирање на отпад appeared first on Општина Пехчево.

]]>
ЈКП.„Комуналец„ – Пехчево, по повеќе години го обнови возниот парк со камион за собирање отпад. Преку проектот за изградбата на регионална депонија, финансиран од страна на фондовите на ЕУ, за ова претпријатие Општина Пехчево обезбеди ново возило за собирање смет, кое ќе биде наменето за подобрување на јавната чистота во градот.

Градоначалникот на Општина Пехчево, Драган Тренчовски и директорот на ЈКП „Комуналец“, Борис Поповски, денеска го промовираа новото возило.

Градоначалникот Тренчовски истакнува дека во иднина Јавното комунално претпријатие ќе работат според ЕУ стандарди, во однос на складирање и селектирање на отпадот.

– Со ова општина Пехчево и ЈКП.„Комуналец“ како претпријатие задолжено за јавната чистота и комуналната хигиена во иднина ќе работат според ЕУ стандарди, во однос на складирање и селектирање на отпадот, во рамки на проектот кој предвидува изградба на Регионалната депонија и повеќе локални и градски депонии на територијата на општините во Источно планскиот регион, истакна Тренчовски.

Тренчовски додава и дека чистата и здрава животна средина е приоритет, а во текот на наредниот период значајна ќе биде и селекцијата на отпадот и дека како општина веќе се обезбедени и дополнително нови контејнери.

Директорот Поповски кажа дека новите возила значително ќе придонесат во заштеда на резервни делови, гориво и масло, а и дека ќе се анулира бучавата и аерозагадувањето од постарите камиони.

– Од една страна ќе се намалат трошоците, а од друга ќе бидеме поефикасни во извршувањето на секојдневните задачи како во однос на комуналната хигиена, така и во однос на другите сектори, вели Поповски.

Инаку, возилото е марка ИВЕКО, со капацитет од 4м3 за депонирање смет и функционално за да биде пристапно до сите реони на Пехчево и околината.

The post Општина Пехчево доби ново возило за собирање на отпад appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/opshtina-pehchevo-dobi-novo-vozilo-za-sobirane-na-otpad/feed/ 0
ИЗВЕСТУВАЊЕ – План за управување со животна средина и социјални аспекти за Рехабилитација на постоечки улици „Илинденска“, „Даме Груев“ и „Индустриска“ во општина Пехчево https://pehcevo.gov.mk/izvestuvane-plan-za-upravuvane-so-zhivotna-sredina-i-sotsijalni-aspekti-za-rehabilitatsija-na-postoechki-ulitsi-ilindenska-dame-gruev-i-industriska-vo-opshtina-pehchevo/ https://pehcevo.gov.mk/izvestuvane-plan-za-upravuvane-so-zhivotna-sredina-i-sotsijalni-aspekti-za-rehabilitatsija-na-postoechki-ulitsi-ilindenska-dame-gruev-i-industriska-vo-opshtina-pehchevo/#respond Fri, 09 Apr 2021 07:12:41 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7096 ИЗВЕСТУВАЊЕ за достапност на документ Контролна листа на План за управување со животна средина и социјални аспекти (ПУЖССА) за Рехабилитација на постоечки улици „Илинденска“, „Даме Груев“ и „Индустриска“ во општина Пехчево во рамки на Проектот за поврзување на локални патишта во РСМ Во рамки на “Проектот за поврзување на локални патишта во РСМ” кој се […]

The post ИЗВЕСТУВАЊЕ – План за управување со животна средина и социјални аспекти за Рехабилитација на постоечки улици „Илинденска“, „Даме Груев“ и „Индустриска“ во општина Пехчево appeared first on Општина Пехчево.

]]>
ИЗВЕСТУВАЊЕ

за достапност на документ

Контролна листа на План за управување со животна средина и социјални аспекти (ПУЖССА) за

Рехабилитација на постоечки улици „Илинденска“, „Даме Груев“ и „Индустриска“ во општина Пехчево

во рамки на Проектот за поврзување на локални патишта во РСМ

Во рамки на “Проектот за поврзување на локални патишта во РСМ” кој се реализира од Министерството за транспорт и врски со финансиска поддршка од Светска Банка, а со цел подобрување на локалната патна инфраструктура, Општина Пехчево аплицираше со проект за Рехабилитација на постоечки улици „Илинденска“- со крак од ул.„ Мирче Ацев“; „Даме Груев“ и „Индустриска“ во градот Пехчево.

Согласно барањата на Светска Банка беше подготвен документ “Контролна листа на План за управување со животна средина и социјални аспекти” во кој се анализирани влијанијата врз животната средина и социјалните аспекти кои ќе произлезат од планираните активности на Проектот.

Документот “Контролна листа на План за управување со животна средина и социјални аспекти” ќе биде ставен на јавен увид на официјалните веб страници на: Министерството за транспорт и врски (http://www.mtc.gov.mk) и на Општина Пехчево (http://www.pehcevo.gov.mk/) на 09.04.2021.

ИЗВЕСТУВАЊЕпдф

ФОРМУЛАР ЗА ДОСТАВУВАЊЕ КОМЕНТАРИ И ПРЕДЛОЗИ пдф

КОНТРОЛНА ЛИСТА НА ПЛАН ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И СОЦИЈАЛНИТЕ АСПЕКТИ пдф

The post ИЗВЕСТУВАЊЕ – План за управување со животна средина и социјални аспекти за Рехабилитација на постоечки улици „Илинденска“, „Даме Груев“ и „Индустриска“ во општина Пехчево appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/izvestuvane-plan-za-upravuvane-so-zhivotna-sredina-i-sotsijalni-aspekti-za-rehabilitatsija-na-postoechki-ulitsi-ilindenska-dame-gruev-i-industriska-vo-opshtina-pehchevo/feed/ 0
Известување во врска со кучињата скитници на територија на Општина Пехчево https://pehcevo.gov.mk/izvestuvane-vo-vrska-so-kuchinata-skitnitsi-na-teritorija-na-opshtina-pehchevo-3/ https://pehcevo.gov.mk/izvestuvane-vo-vrska-so-kuchinata-skitnitsi-na-teritorija-na-opshtina-pehchevo-3/#respond Tue, 06 Apr 2021 08:21:16 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7092 Почитувани граѓани на општина Пехчево, Ве известуваме дека во наредните денови (од утре па натаму) ќе се отпочне со реализација на законската обврска – заловување на бездомните кучиња, односно нерегистрирани и регистрирани кучиња кои слободно шетаат по улиците. Согласно законските одредби, сопствениците на кучиња се должни своите кучиња да ги држат во сопствените дворни места. […]

The post Известување во врска со кучињата скитници на територија на Општина Пехчево appeared first on Општина Пехчево.

]]>
Почитувани граѓани на општина Пехчево,

Ве известуваме дека во наредните денови (од утре па натаму) ќе се отпочне со реализација на законската обврска – заловување на бездомните кучиња, односно нерегистрирани и регистрирани кучиња кои слободно шетаат по улиците.

Согласно законските одредби, сопствениците на кучиња се должни своите кучиња да ги држат во сопствените дворни места. Кучето може да се изведе надвор од дворните места само со кошница на уста и врзано со каиш придружувано од сопственикот. Сопствениците на кучиња се должни сместувањето и чувањето на кучиња да го уредат на начин што нема да пречи на мирот и спокојството на соседите и на видно место (на влезот од дворот) да постават табла за известување дека чуваат куче.

Заловувањето на бездомните кучиња, односно нерегистрираните и регистрираните кучиња кои слободно шетаат по улиците, ќе се врши од страна на квалификувани лица на избраната фирма на тендер за заловување на кучиња АД Ветеринарно сточарски центар Тодор Велков од Куманово, на начин кој нема да предизвика непотребна болка или страдање.

Трошоците за заловување и третман на регистрираните и нерегистрираните кучиња се на товар на сопствениците на кучиња, а во случај на бездомни кучиња, товарот паѓа на општина Пехчево.

ИЗВЕСТУВАЊЕ пдф

The post Известување во врска со кучињата скитници на територија на Општина Пехчево appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/izvestuvane-vo-vrska-so-kuchinata-skitnitsi-na-teritorija-na-opshtina-pehchevo-3/feed/ 0
Одлука за Неспроведување на стратегиска оцена за планскиот документ ЛУПД за изградба на Е2-комунална супраструктура, фотоволтаична централа https://pehcevo.gov.mk/odluka-za-nesproveduvane-na-strategiska-otsena-za-planskiot-dokument-lupd-za-izgradba-na-e2-komunalna-suprastruktura-fotovoltaichna-tsentrala/ https://pehcevo.gov.mk/odluka-za-nesproveduvane-na-strategiska-otsena-za-planskiot-dokument-lupd-za-izgradba-na-e2-komunalna-suprastruktura-fotovoltaichna-tsentrala/#respond Wed, 31 Mar 2021 12:21:02 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7082 Врз основа на член 65 став(6) од Законот за животна средина (Сл. Весник на РМ бр. 53/05, 81/05, 24/07, 159/08, 83/09, 48/10, 124/10, 51/11, 123/12, 93/13, 187/13, 42/14, 44/15, 129/15, 192/15, 39/16 и 99/18), општина Пехчево, на ден 31.03.2021 година, донесе Одлука за Неспроведување на стратегиска оцена За планскиот документ ЛУПД за изградба на Е2-комунална […]

The post Одлука за Неспроведување на стратегиска оцена за планскиот документ ЛУПД за изградба на Е2-комунална супраструктура, фотоволтаична централа appeared first on Општина Пехчево.

]]>
Врз основа на член 65 став(6) од Законот за животна средина (Сл. Весник на РМ бр. 53/05, 81/05, 24/07, 159/08, 83/09, 48/10, 124/10, 51/11, 123/12, 93/13, 187/13, 42/14, 44/15, 129/15, 192/15, 39/16 и 99/18), општина Пехчево, на ден 31.03.2021 година, донесе

Одлука за Неспроведување на стратегиска оцена

 1. За планскиот документ ЛУПД за изградба на Е2-комунална супраструктура, фотоволтаична централа со капацитет до 1МW на КП 2322, 2323, 2324, 2325, 2326 и др., КО Негрово, Општина Пехчево, кој се носи согласно Законот за просторно и урбанистичко планирање, не е потребно да се спроведе стратегиска оцена на влијанието врз животната средина согласно член 65 од Законот за животна средина.
 2. Одлуката заедно со формуларите за определување на потребата од спроведување односно неспроведување на стратегиска оцена се објавува на веб страната на општина Пехчево, www.pehcevo.gov.mk
 3. Согласно критериумите за определување на тоа дали еден плански документ има влијание врз животната средина од член 65 став (4) од Законот за животна средина и врз основа на податоците од Прилог 2 на Правилникот за формата, содржината и образецот на одлуката за спроведување, односно неспроведување на стратегиска оцена и формуларите за потребата од спроведување, односно неспроведување на стратегиска оцена донесувањето на планскиот документ ЛУПД за изградба на Е2-комунална супраструктура, фотоволтаична централа со капацитет до 1МW на КП 2322, 2323, 2324, 2325, 2326 и др., КО Негрово, Општина Пехчево, нема да има негативно влијание врз животната средина од следните причини: Донесувањето на планскиот документ ќе придонесе за: намалување на емисиите во воздух, вклучувајќи намалени емисии на стакленички гасови и придонес кон ублажување на климатските промени, зголемување на енергетската ефикасност во однос на постоечките постројки во секторот енергетика, подобрување на услугите во производство и снабдување со електрична енергија, намалување на зависноста од увоз на струја, отварање на нови работни места, подобрување на бизнис климата, подобрување на квалитетот на живеење и зголемување на животниот стандард на населението. Имплементацијата на планскиот документ со својата намена за користење на обновливи извори на енергија е во насока на реализација на генералните цели на одржливиот развој преку намалување на вкупните емисии во воздух од производство на електрична енергија на конвенционален начин. Со правилно планирање и проектирање и добра анализа на влијанијата, предвидената активност во својата оперативна и функционална фаза нема да претставува значителен товар врз животната средина.
 4. Против оваа одлука може да се поднесе жалба до Министерството за животна средина и просторно планирање во рок од 15 дена од денот на објавувањето на одлуката на веб страната.

Одлука за Неспроведување на стратегиска оцена пдф

Пополнети формулари за неспроведување на стратегиска оцена пдф

 

The post Одлука за Неспроведување на стратегиска оцена за планскиот документ ЛУПД за изградба на Е2-комунална супраструктура, фотоволтаична централа appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/odluka-za-nesproveduvane-na-strategiska-otsena-za-planskiot-dokument-lupd-za-izgradba-na-e2-komunalna-suprastruktura-fotovoltaichna-tsentrala/feed/ 0
Дневен ред на триесет и петта седница на Советот на општина Пехчево https://pehcevo.gov.mk/dneven-red-na-trieset-i-petta-sednitsa-na-sovetot-na-opshtina-pehchevo/ https://pehcevo.gov.mk/dneven-red-na-trieset-i-petta-sednitsa-na-sovetot-na-opshtina-pehchevo/#respond Wed, 03 Mar 2021 11:28:32 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7054 Врз основа на член 48 точка 1 од Законот за локална самоуправа (Сл.весник на РМ бр.05/02), и член 21 алинеја 5 од Статутот на општина Пехчево (Сл. Гласник на општина Пехчево бр.06/2016 и 05/2019), ja свикувам 35-та седница на Советот на општина Пехчево за ден 10.03.2021 година (среда). 35-та седница на советот на општина Пехчево […]

The post Дневен ред на триесет и петта седница на Советот на општина Пехчево appeared first on Општина Пехчево.

]]>
Врз основа на член 48 точка 1 од Законот за локална самоуправа (Сл.весник на РМ бр.05/02), и член 21 алинеја 5 од Статутот на општина Пехчево (Сл. Гласник на општина Пехчево бр.06/2016 и 05/2019), ja свикувам 35-та седница на Советот на општина Пехчево за ден 10.03.2021 година (среда). 35-та седница на советот на општина Пехчево ќе се одржи во просториите на ООУ ,,Ванчо Китанов,, – Пехчево со почеток во 09:00 часот.

За работа на седницата го предлагам следниот:

ДНЕВЕН РЕД

 1. Усвојување на записникот од 34-та седница на советот на општина Пехчево;
 2. Предлог oдлука за усвојување на извештај за извршен попис на парични средства на жиро сметките, благајните, побарувањата, обврските, градежните објекти, улици, патишта и опрема на општина Пехчево за 2020 година;
 3. Предлог oдлука за отпис и отстранување на основни средства, сопственост на општина Пехчево;
 4. Предлог одлука за усвојување на Кварталeн извештај за извршување на буџетот на општина Пехчево за период од 01.01.2020 година до 31.12.2020 година;
 5. Предлог oдлука за усвојување на завршна сметка на општина Пехчево за 2020 година;
 6. Предлог oдлука за усвојување на годишен финансиски извештај од работењето на општина Пехчево за 2020 година;
 7. Предлог oдлука за усвојување на Ребаланс на буџетот на општина Пехчево за 2021 година;
 8. Предлог одлука за редовно ажурирање на процена на загрозеност на подрачјето на општина Пехчево од сите ризици и опасности;
 9. Предлог одлука за усвојување на годишен извештај за работа на ОУ ДК ,,Јане Сандански,, – Пехчево за 2020 година и Програма за работа на ОУ ДК ,,Јане Сандански,, – Пехчево за 2021 год.;
 10. Предлог одлука за разрешување и именување на членови на Управен одбор на ОУ ДК ,,Јане Сандански,, – Пехчево;
 11. Предлог oдлука за усвојување на Пречистен текст на Статут на ОУ ДК ,,Јане Сандански,, – Пехчево;
 12. Предлог oдлука за усвојување на локален акциски план за стратегија на ромите Пехчево 2021-2022 година;
 13. Предлог oдлука за давање на користење движна ствар – товарно возило за собирање на комунален отпад на ЈКП ,,Комуналец,, – Пехчево;
 14. Предлог oдлука за усвојување на програмата за работа и развој на ЈКП ,,Комуналец,, – Пехчево за 2021 година;
 15. Предлог одлука за усвојување на финансиски план на ЈКП ,,Комуналец,, – Пехчево за 2021 година;
 16. Предлог одлука за усвојување на годишен план за јавни набавки на ЈКП ,,Комуналец,, – Пехчево за 2021 година;
 17. Предлог одлука за усвојување на деветмесечен извештај за финансиското работење на ЈКП ,,Комуналец,, – Пехчево за период од 01.01.2020 до 30.09.2020 година;
 18. Предлог oдлука за усвојување на завршна сметка на ОУ ДК ,,Јане Сандански,, – Пехчево за 2020 година;
 19. Предлог oдлука за утврдување на времена локација за одлагање на инертен материјал (шут од градење и рушење) во текот на изведбата на проектот за изградба на локални улици во с.Црник општина Пехчево;
 20. Предлог oдлука за намера за користење на грант средства во рамки на Вториот проект за подобрување на општинските услуги (MSIP2) за подобрување на општинските услуги во сиромашни области/социјална вклученост од проектот за подобрување на јавните општински услуги во општина Пехчево;
 21. Предлог oдлука за финансиско учество на општина Пехчево во имплементацијата на проектот за изградба на локални улици во с.Црник, Изградба на крак 1 на селска улица Бр. 2 во с.Црник и Изградба на селска улица Бр. 3 во с.Црник со грант средства во рамки на Вториот проект за подобрување на општинските услуги (MSIP2) за подобрување на општинските услуги во сиромашни области/социјална вклученост;
 22. Предлог oдлука за усвојување на Измена и дополнување на годишен план за вработување за 2021 година на ООУ ,,Ванчо Китанов,, – Пехчево;
 23. Предлог програма за еднакви можности на жените и мажите на општина Пехчево и работа на КЕМ за 2021 година;
 24. Предлог oдлука за усвојување на годишен извештај за работа на Полициска канцеларија – Пехчево за 2020 година;
 25. Предлог oдлука за усвојување на завршна сметка на OOУ ,,Ванчо Китанов,, – Пехчево за 2020 година;
 26. Предлог oдлука за усвојување на полугодишен извештај за работа на ООУ ,,Ванчо Китанов,, – Пехчево за учебната 2020/2021 година;
 27. Предлог oдлука за давање согласност на правилникот за изменување и дополнување на Правилникот за систематизација на работните места во ОJУДГ ,,7 Септември,, – Пехчево;
 28. Предлог oдлука за усвојување на Завршната сметка на OЈУДГ ,,7 Септември,, – Пехчево за 2020 година;
 29. Предлог одлука за усвојување на Завршната сметка на ЈКП ,,Комуналец,,-Пехчево за 2020 година;
 30. Предлог oдлука за усвојување на дванаесет месечен извештај за финансискoто работење на ЈКП ,,Комуналец,, – Пехчево;
 31. Предлог oдлука за усвојување извештај за извршени работи во ЈКП ,,Комуналец,, – Пехчево за период јануари декември 2020 година;
 32. Предлог oдлука за усвојување на одлуката од УО на ЈКП ,,Комуналец,, – Пехчево за цена за плаќање на извршена услуга со ровокопач JCB 4CX;
 33. Предлог oдлука за усвојување Програма за проекти од областа на културата на ОУ ДК ,,Јане Сандански,, – Пехчево за 2021 година;
 34. Барања од граѓани;
 35. Советнички прашања;
 36. Тековни активности;

Совет на Општина Пехчево

Претседател

Николчо Јовчев с.р

The post Дневен ред на триесет и петта седница на Советот на општина Пехчево appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/dneven-red-na-trieset-i-petta-sednitsa-na-sovetot-na-opshtina-pehchevo/feed/ 0
ЈАВЕН КОНКУРС за ангажирање на реонски попишувачи и реонски инструктори https://pehcevo.gov.mk/javen-konkurs-za-angazhirane-na-reonski-popishuvachi-i-reonski-instruktori/ https://pehcevo.gov.mk/javen-konkurs-za-angazhirane-na-reonski-popishuvachi-i-reonski-instruktori/#respond Thu, 25 Feb 2021 08:10:03 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7050 Врз основа на член 7 од Правилникот за утврдување на начинот и поблиските услови за именување на членови на комисиите за пописните реони и селекција и избор на реонските попишувачи и реонските инструктори, Државниот завод за статистика, објавува јавен конкурс за ангажирање на лица кои ќе учествуваат во спроведувањето на Пописот на населението, домаќинствата и […]

The post ЈАВЕН КОНКУРС за ангажирање на реонски попишувачи и реонски инструктори appeared first on Општина Пехчево.

]]>
Врз основа на член 7 од Правилникот за утврдување на начинот и поблиските услови за именување на членови на комисиите за пописните реони и селекција и избор на реонските попишувачи и реонските инструктори, Државниот завод за статистика, објавува јавен конкурс за ангажирање на лица кои ќе учествуваат во спроведувањето на Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, 2021 година во периодот од 01-21.04.2021 година во својство на:

 • Реонски попишувачи и
 • Реонски инструктори

Конкурсот може да го превземете тука пдф

Кандидатите, својата намера да учествуваат во Пописот ја изразуваат исклучиво преку пополнување и доставување на електронска пријава, која е достапна на ВЕБ страницата на Државниот завод за статистика.

Пријавата може да ја превземете тука пдф

во периодот од 23.02.-28.02.2021 година:

Заинтересираните кандидати кои ќе достават електронска пријава, потребните документи ги доставуваат исклучиво во хартиена форма по пошта до Државниот завод за статистика, ул. Даме Груев бр.4 во Скопје, п.фах 506, најдоцна 01.03.2021 година или на денот на закажаното тестирање во просториите каде што ќе се спроведе тестирањето.

The post ЈАВЕН КОНКУРС за ангажирање на реонски попишувачи и реонски инструктори appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/javen-konkurs-za-angazhirane-na-reonski-popishuvachi-i-reonski-instruktori/feed/ 0
ОДЛУКА за избор на Директор на ЈКП “Комуналец” Пехчево https://pehcevo.gov.mk/odluka-za-izbor-na-direktor-na-jkp-komunalets-pehchevo/ https://pehcevo.gov.mk/odluka-za-izbor-na-direktor-na-jkp-komunalets-pehchevo/#respond Fri, 12 Feb 2021 07:00:00 +0000 https://pehcevo.gov.mk/?p=7045 Врз основа на член 50 став 1 точка 9 од Законот за локална самоуправа (“Службен Весник на Република Македонија” бр.5/02), а во врска со член 19–а и член 23 од Законот за јавни претпријатија („Службен весник на Република Македонија“ бр. 38/96……39/16), Градоначалникот на Општина  Пехчево донесува:   ОДЛУКА за избор на Директор на ЈКП “Комуналец” […]

The post ОДЛУКА за избор на Директор на ЈКП “Комуналец” Пехчево appeared first on Општина Пехчево.

]]>
Врз основа на член 50 став 1 точка 9 од Законот за локална самоуправа (“Службен Весник на Република Македонија” бр.5/02), а во врска со член 19–а и член 23 од Законот за јавни претпријатија („Службен весник на Република Македонија“ бр. 38/96……39/16), Градоначалникот на Општина  Пехчево донесува:

 

ОДЛУКА

за избор на Директор на ЈКПКомуналец” Пехчево

 

 1. За директор на Јавното Комунално Претпријатие “Комуналец” Пехчево се избира кандидатот Борис Поповски од Пехчево.

                                                                           Образложение

                       Од страна на Општина Пехчево е распишан оглас за избор на директор на Јавното Комунално Претпријатие “Комуналец” Пехчево.  Градоначалникот формираше комисија за избор на директор по огласот распишан од општина Пехчево за директор на Јавното Комунално Претпријатие “Комуналец” Пехчево. По распишаниот оглас до Градоначалникот на општина Пехчево е пристигната пријава од кандидатот Борис Поповски од Пехчево. После разгледувањето на доставената документација од страна на комисијата до градоначалникот беа доставени записник од разгледувањето на пристигнатите пријави и предлог кандидати кои ги исполнуваат условите по распишаниот оглас. Градоначалникот после извршеното интервју со кандидатите кое се одржа на 12.02.2021 година ја донесе оваа одлука.

Одлука за избор на Директор на ЈКП.„Комуналец“ – Пехчево пдф

The post ОДЛУКА за избор на Директор на ЈКП “Комуналец” Пехчево appeared first on Општина Пехчево.

]]>
https://pehcevo.gov.mk/odluka-za-izbor-na-direktor-na-jkp-komunalets-pehchevo/feed/ 0